Biezpienmaizītes

Bokas kundzei ļoti garšoja biezpienmaizītes, kuras viņa ēda lepnā vientulībā un nedeva ne Brālītim, ne Karlsonam un pat Matildei nē. Tāpēc, tad, kad mēs izaugam lieli mēs atriebjam Brālīti, Karlsonu un Matildi izcepjot biezpienmaizītes un nedodot tās Bokas kundzei.

Šoreiz, lai izpildītu misiju un atriebtu Brālīti ar Karlsonu, biju spiests apgūt kaut ko jaunu un izcept biezpienmaizītes. Latvijā manā pieredzē tiek novērotas tipiskās trīs veidu biezpienmaizītes – klasiskās ar smilšu mīklu, biezpiena plātsmaize un apaļās, kas pildītas ar biezpienu. Tad lūk arī pēdējās šoreiz Sapņu beķerejā izgatavojām.

Lai to izdarītu būs nepieciešamas ~ šādas sastāvdaļas:

Mīklai:

  • 500g miltu
  • 17g rauga
  • tuč tuč cukura (~30g)
  • 70g sviesta (~ceturtdaļa paciņas)
  • glāze piena

Pildījumam:

  • 300g biezpiena
  • 1 ola
  • pus glāze cukura (~50g)
  • 80g skābā krējuma
  • (opcionāli) vaniļas ekstrakts, apelsīna miziņa, rozīnes utt.

Vispirms izgatavojam klasisku rauga mīklu, tikai nedaudz mīkstāku. Tiem, kas neatminas īsais kurss – uzsildam pienu, izkausējam sviestu, pieberam sāli. Ar 1/3 cukura izkausējam raugu un pielejam pienam, kurš ir silts (nelejiet karstā!!). Pieberam miltus, apjaucam uzberam virsū miltus, apsedzam ar dvieli (mana vecmāmiņa mēdz ietīt segā) un noliekam siltā vietā uzrūgt.

Rauga mīkla pirms rūgšanas

Rauga mīkla pirms rūgšanas

Rauga mīkla pēc 30 minūtēm

Rauga mīkla pēc 30 minūtēm

 

Pēc 30 minūtēm atsedzam mūsu veikumu. Pieberam vēl nedaudz cukura, miltu apjaucam un noliekam vēl drusku parūgt. Tikmēr bļodā sajaucam biezpienu ar olu, pieberam cukuru un 80g skābā krējuma. Tā kā esmu nedaudz izvirtulis tad pievienoju arī iepriekš sarīvētu apelsīna miziņu un vaniļas ekstraktu. Tikmēr arī mīkla būs gana rūgusi un to tagad varam izmīcīt kārtīgi un iesākt kaut ko vērtīgāku.

No mīklas izveidojiet bumbiņas, kuras saplaciniet līdz tādam standarta kotletes līmenim. Pēc tam ņemam glāzi ar līdzenu apakšu ~5-7cm diametrā (es izmantoju klasisku viskija glāzi) un no visas sirds spiežam pa centru, līdz veidojas apaļa iedobīte. Protams pirmajā reizē (vismaz man) nesanāca nekādas ideāli apaļas formas, bet koncepts ir skaidrs. Pēc tam visu nosmērējam ar olu un piepildām ar iepriekš izgatavoto biezpiena masu.  Ērtāk šajā vietā būtu darīt divatā, viens spiež, otrs smērē olu un krāmē biezpiena masu.

Veidojam apaļas formas ar glāzes palīdzību

Veidojam apaļas formas ar glāzes palīdzību

Mana mīkla sanāca diezgan elastīga, tādēļ visu laiku rāvās atpakaļ. Nācās pāriet pāri vēlreiz ar glāzi īsi pirms pildīšanas.

Pusfabrikāti pirms ievietošanas cepeškrāsnī

Pusfabrikāti pirms ievietošanas cepeškrāsnī

Tālāk visu ievietojam cepeškrāsnī un cepam kamēr gatavs (~20min).

Jāvērš jūsu uzmanība uz faktu, ka cepoties mīkla vēl uzbriedīs (kā jau rauga mīkla). Oriģinālā šo maizīšu recepte paredz, ka tā ir jāraudzē daudzas stundas pirms tam, lai raugs izrūgtu un cepoties tas vairāk neceltos. Tomēr man tas neder, jo es biezpienmaizītes dēļ parasti neesmu ar mieru pavadīt visu dienu izgatavojot mīklu.

Tāpat ar šo pašu recepti iespējams izcept klasisku biezpiena plātsmaizi. Šo pašu mīklu izrullējam lielā plāksnē, ieklājam cepešpannā un uzlokam nedaudz maliņas. Izsmērējam ar olu un piepildām ar biezpiena masu.

Biezpienmaizītes

Biezpienmaizītes

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.