Izcep maizi mājās!

Man kā cilvēkam no Zemgales maize un viss tās ražošanas process (no kviešu laukiem līdz maizes krāsnīm) ir asinīs. Visticamāk tas ir pārmantots no pārsimts gadus seniem senčiem.

Jau labu laiku, kopš uzzināju par maizes maisījumu tirgošanu veikalos, esmu domājis par to, cik gan sarežģīti varētu būt izcept maizi mājās. Šeit es nerunāju par to sabiedrības daļu, kas to dara izmantojot elektriskās maizes krāsniņas, bet par maizes izcepšanu ierindas plaša patēriņa cepeškrāsnī.

Maizes cepšana patiešām izrādījās ļoti vienkārša, tomēr ļoti laikietilpīga. Uz iepakojuma bija atrodama šāda informācija:

500 g maisījuma ieber traukā, pievieno 3 g šķīstošā rauga un 320 ml auksta ūdens. Samīca viendabīgas konsistences mīklu, mīcīšanas beigās pievieno 3 karotes olīveļļas.

Pagatavoto mīklu ieliek ieeļļotā traukā un raudzē 1,5 – 3 stundas 26 – 30 grādu temperatūrā.

Tā kā berama rauga man nebija, tad apjaucu ar cukuru parasto raugu. Maisījuma sajaukšana ar eļļu un ūdeni noritēja bez aizķeršanās. Tā kā manās mājās nav dabiskas vides, kurā būtu 26 – 30 grādu temperatūra, mīklu raudzēšanai noliku uz radiatoriem. Nolēmu daudz neeksperimentēt un mīklu raudzēju vien 1,5 stundu. Vislielākā veiklība un iemaņas kā allaž bija nepieciešamas pie maizes formas izveidošanas.

Lai maize neizceptos cieta kā ķieģelis, būtiski iegaumēt, ka mīklai jābūt diezgan mitrai un «šļurīgai». Tāpat pēc raudzēšanas tā vairāk jācilā no apakšas, lai to nesaspiestu. Nemēģiniet pa vecam rauga mīklas paradumam to pārmīcīt.

Pati maize pēc 30 min cepšanas izdevās kraukšķīga un gaisīga, tieši tā kā iecerēts. Kopējais pagatavošanas laiks gandrīz 3 stundas.

1-IMG_3310

4 Responses to “Izcep maizi mājās!”

  1. Dzintars says:

    Kas vainas elektriskajām maizes krāsnīm? Pirms pāris gadiem biju aizrāvies ar maizes cepšanu. Sanāca ļoti labi un ( galvenais ) ēdami.

    • Sapnix says:

      Vainas nav nekādas, bet maizes krāsns cepšana man nerada sajūtu, ka tu cep, ja tā var teikt «pa īstam»

  2. kb says:

    maisījums… īstu rudzu maizi cept pavisam cits smeķis…
    iegādājamies 100% rudzu miltus kādus 2-3kg, iesala ekstrakta burciņu, ķimenes, sāli, cukuru un pudelīti dzeramā ūdens.

    sākumā taisām ieraugu. tas notiks kādas 2-3 nedēļas, tāpēc sākam laicīgi. trauciņā iejauc 2 ēdamkarotes miltu un 2 ēdamkarotes dzeramā ūdens no pudeles. apmaisa, pārklāj vaļīgi ar vāciņu un atstāj siltumā. Nākošajā dienā pieliek vēl 2 karotes miltu un 2 karotes ūdens. utt… Ja dzīvoklī ir slikta mikroflora un nekas nerūgst, tad dodamies pie radiem uz vecu māju un atkārtojam visu tur.

    Rītā pirms maizes cepšanas dienas ņemam vienu lielu bļodu un vienu ļoti lielu bļodu. Priekš mazās lielās bļodas ievāram mazā katliņā ķimenes, pavāram 5 minūtes, atstājam uz 20. Savāram 2l karstu ūdeni (šo jau var no krāna), 1/4 miltu liekam mazajā lielajā bļodā ielejam ķimenes ar visu ūdeni. lejam klāt vārošu ūdeni, maisām. kamēr visi milti ir mitri un vēl mazliet. Lielajā lielajā bļodā iemaisām 1/4 miltu un ieraugu. pielej klāt auksto ūdeni tik daudz, kamēr ir tāds kā krējums. Abas bļodas pārsedz un atstāj uz 10-12 stundām – līdz vakaram.

    Vakarā pirms maizes cepšanas dienas uzaicinām ciemos Spēcīgo Draugu. Pirms sākam kaut ko jaukt kopā, no lielās bļodas, kur bija tikai milti un ieraugs, paņemam 3 ēdamkarotes ierauga un ieglabājam trauciņā nākošajai reizei. Pieliekam tam kādu 1/4 trauciņu miltu un ūdeni, lai lēnām ņammā un liekam ledusskapī. Tad nevajadzēs gaidīt 3 nedēļas nākošajā reizē.

    Tad lielajā lielajā bļodā sajaucam kopā abu bļodu saturu, kādus 250g iesala ekstrakta, sāli un cukuru, abus tik daudz, lai būtu jūtams un vēl mazliet. jaucam klāt rudzu miltus kamēr veidojas bieza konsistence. Ik pa brīdim pielabojam sāli un cukuru. Mikla līp pie rokām visu laiku, tāpēc vajag Stipro Draugu, kurš tur bļodu. Milti jāliek tik ilgi, kamēr mīkla vairs neliekas slapja, bet ne tā, lai liekas cieta. Ja pa sausu, var piepilināt drusku ūdens. Pēc tam, kad mīkla ir pareizajā konsistencē, dūšīgi maisām vēl 10 minūtes.

    Tagad jāliek mīkla formās vai kukuļos. Jāliek ar pavisam slapjām rokām, tad mīkla nelips. Mikla uzaugs apmēram 2 reizes, tāpēc formās jāliek 1/2. Es lietoju alumīnija folijas keksu formas. Tās jāieziež ar eļļu. Pārklāj un atstāj uz 12-14 stundām. 14 ir labāk, jo būs skābāka. Tagad ir laiks vīnam ar Stipro Draugu.

    Cepšanas dienas rītā beidzot uzsildām krāsni uz MAKSIMĀLO. Ieliekam apakšā pannu vai citu trauku ar ūdeni, lai maize neizkalst. apčubinām kukuļus, bet nespaidām, lai gāze neiet ārā. Ar slapju pirksu sapiežam caurumus līdz apakšai, lai garoza nesasprēgā. Liekam iekšā krāsnī MAKSIMĀLAJĀ temperatūrā un apcepam 20 minūtes. Pēc tam nogriežam temperatūru uz 200-210c un cepjam 60 minūtes, apskatāmies, un vēl 10-20 minūts, apskatāmies, un vēl… kamēr ir tumša garoza un kukuļi ir diezgan stingri. Kad maize izcepta, to uzreiz ietin slapjos dvieļos atdzist. Atstāj līdz vakaram.

    • Sapnix says:

      Tas protams izklausās interesanti, bet nevar taču visu dzīvi pavadīt, lai izceptu kukulīti maizes :))

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.