Saldākie cepumi virtuvē – bezē

Atceros, bērnībā bezē bija vieni no maniem mīļākajiem cepumiem. To pagatavošana mājas apstākļos, lai arī ir šķietami vienkārša, prasa zināmu precizitāti un smalku nianšu ievērošanu.

Lai pagatavotu vienu plāti bezē cepumu, jums būs nepieciešams:

  • 4 olu baltumi,
  • ~400g pūdercukura (vai 200g parasta cukura),
  • tuč, tuč sāls.

Cepumu masas (lasiet – mīklas) pagatavošanas process ir patiešām vienkāršs un ātrs. Iesākumā no olām atdaliet baltumu. Tajā nedrīkst būt nekādu pazīmju vai sīkumu no dzeltenuma. Patiešām tīrs un kvalitatīvs baltums. Pievienojiet tuč, tuč sāls un sakuliet to baltās, vidēji stiprās putās. Turpiniet to kult, pakāpeniski pieberot pūdercukuru. Šajā brīdī būs nepieciešams likt lietā izjūtu un pieredzi, bet aptuvenais daudzums 4 olām (atkarībā no to izmēra) būs 300-400 grami pūdercukura.

Visai masai ir jāpaliek ļoti spīdīgai un baltai, kā arī ļoti stingrai. Masai jābūt tik stingrai, lai, to noliekot ar karoti uz šķīvja, masa  savu formu būtiski nemainītu. Ja izveidojam piku ar spici augšdaļā, spicei ir jāsaglabā sava forma. Tieši tik stingrai jābūt masai.

Tālāk šo masu varam pildīt konditorejas tūtā un veidot glītus cepumus uz plāts. Tā kā es esmu slinks un man patīk lieli cepumi, un nepatīk ķēpāšanās ar konditorejas tūtām, tad es tos izveidoju ar karoti vulgaris, taisnā ceļā no bļodas uz pannas.

Ja jums ir cepeškrāsns ar konkrētas temperatūras regulēšanas iespēju, apsveicu. Šis solis būs vienkāršs. Uzkarsējiet krāsni līdz 200 grādu temperatūrai (pēc Celsija), ievietojiet krāsnī cepumus un tajā pašā brīdī samaziniet temperatūru līdz 100 grādiem. Cepumus atstājiet krāsnī uz stabilu stundu. Ja cepumi ir ļoti lieli, varbūt uz 70 minūtēm, ja ļoti mazi un plāni, uz 50 minūtēm. Izņemot cepumus ārā, nevajag sabīties, ja, ēdot tos siltus, vidus šķiet jēls un neizcepies. Tā ir ilūzija, kad cepumi atdzisīs arī vidus sacietēs. Testēšanas nolūkos var mēģināt izķeksēt vienu. Tomēr manā pieredzē stunda ir ļoti precīzi. Ja cepumi sāk palikt nedaudz brūnīgi vai bēšīgi, raujiet tos ārā cik ātri vien iespējams un mēģiniet atdzesēt tikpat strauji.

Ja jums ir gāzes plīts, šis būs čakarīgi. Vispirms mēģiniet sakarsēt krāsni līdz temperatūrai, kādā parasti cepat cepumus vai līdzīgus mīklas izstrādājumus. Pēc tam samaziniet liesmu krāsnī uz vismazāko iespējamo. Un, regulāri vaktējot, mēģiniet turēt cepumus krāsnī aptuveni stundu. Ja temperatūra būs par augstu, cepumi sabrūnēs un nebūs izcepušies. Ja temperatūra būs par zemu, tie sakritīsies. Es ar gāzes plīts cepeškrāsni vislabākos rezultātus esmu ieguvis, samazinot liesmu uz vismazāko iespējamo, un atstājot krāsns durvīs nelielu spraudziņu. Šī temperatūras regulācija katrai plītij būs jāatrod individuāli.

Ko darīt ar olu dzeltenumiem? Pagatavojiet, piemēram, tiramisu!

 

Šis raksts ir tapis 30 dienu izaicinājuma ietvaros.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *